Wat is een marge auto?

Een marge auto is een voertuig waarvoor bij de verkoop geen btw (belasting over de toegevoegde waarde) wordt berekend. Dit komt omdat de auto al eens eerder aan een particulier is verkocht en er bij die verkoop btw over betaald is. Bij een marge auto is de btw dus al eerder verrekend, waardoor de verkoopprijs vrijgesteld is van btw. Dit in tegenstelling tot een btw-auto, waarbij de btw wel nog een keer over de verkoopprijs wordt berekend. Het concept van marge auto’s is vooral relevant voor ondernemers die een auto zakelijk willen gebruiken, omdat zij de btw niet kunnen terugvorderen. Voor particulieren kan een marge auto vaak financieel aantrekkelijker zijn dan een btw-auto.

Pagina Samenvatting
  Add a header to begin generating the table of contents

  Voordelen en nadelen van een marge auto

  Financiële voordelen voor particulieren

  Het grootste voordeel van een marge auto voor particulieren is de lagere aanschafprijs. Omdat er geen btw meer wordt berekend, zijn marge auto’s doorgaans goedkoper dan btw-auto’s. Dit kan een groot verschil maken, vooral bij duurdere modellen en merken. Voor de particuliere koper betekent dit een directe besparing, wat marge auto’s een aantrekkelijke optie maakt.

  Zakelijke overwegingen

  Voor ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke auto, kan een marge auto zowel voordelen als nadelen hebben. Het grootste nadeel is dat de btw niet teruggevorderd kan worden, wat betekent dat de volledige aankoopprijs zonder enige belastingvoordelen betaald moet worden. Dit kan vooral nadelig zijn voor bedrijven die veel investeren in hun wagenpark. Aan de andere kant kunnen marge auto’s nog steeds interessant zijn voor ondernemers die een goedkopere oplossing zoeken zonder al te veel waarde aan de btw-terugvordering te hechten.

  Verschil tussen marge auto en btw-auto

  Het belangrijkste verschil tussen een marge auto en een btw-auto zit in de manier waarop de btw wordt berekend en verrekend. Bij een btw-auto wordt de btw apart vermeld op de factuur en kan deze door zakelijke kopers worden teruggevorderd. Bij een marge auto is de btw al eerder verrekend en wordt deze niet opnieuw berekend bij de verkoop. Dit maakt het verschil in prijs vaak zichtbaar. Voorbeeld: een marge auto van € 20.000 betekent een vaste prijs, terwijl een btw-auto van dezelfde prijs nog eens 21% btw toevoegt, wat de totaalprijs op € 24.200 brengt.

  Kenmerk

  Marge Auto

  Btw-Auto

  Btw bij aankoop

  Niet van toepassing

  Wel van toepassing

  Terugvordering

  Niet mogelijk

  Mogelijk voor ondernemers

  Prijs

  Lager

  Hoger door btw

   

  Aandachtspunten bij aankoop

  Wanneer je overweegt een marge auto te kopen, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Controleer altijd de originele aankoopfactuur om te verifiëren dat de auto daadwerkelijk als marge voertuig wordt verkocht. Vraag ook naar de onderhoudshistorie en eventuele eerdere schades. Dit helpt je een beter beeld te krijgen van de staat van de auto en mogelijke toekomstige kosten. Bij het kopen van een marge auto is het ook verstandig om te overwegen hoe lang je van plan bent de auto te gebruiken en of de lagere aanschafprijs opweegt tegen het feit dat je de btw niet kunt terugvorderen.

  Gerelateerde onderwerpen bij de aanschaf van een marge auto

  Wat is de marge regeling?

  De marge regeling is een belastingregeling in Nederland die van toepassing is op de verkoop van gebruikte goederen, zoals auto’s, door handelaren. Wanneer een handelaar een gebruikte auto koopt van een particulier, wordt er geen btw betaald op deze aankoop. Bij de doorverkoop van deze auto aan een nieuwe koper wordt de verkoopprijs vrijgesteld van btw, omdat de btw al eerder is verrekend. Deze regeling voorkomt dubbele belastingheffing en maakt het aantrekkelijker voor particulieren om hun auto aan een handelaar te verkopen.

  Verschil tussen marge en btw auto’s

  Het belangrijkste verschil tussen marge en btw-auto’s ligt in de btw-behandeling bij verkoop. Een btw-auto is een voertuig waarbij de btw apart wordt vermeld op de factuur en kan worden teruggevorderd door zakelijke kopers. Dit type auto wordt vaak aangeboden door bedrijven en leasemaatschappijen. Een marge auto daarentegen is eerder in particuliere handen geweest, en de btw is al betaald. De verkoopprijs van een marge auto is vrijgesteld van btw, wat het prijsvoordeel verklaart.

  Voor- en nadelen van zakelijke auto’s

  Voordelen

  1. Kostenbesparing: Zakelijke auto’s kunnen vaak tegen gunstige voorwaarden worden aangeschaft of geleased. Dit kan een besparing betekenen in vergelijking met privé aankoop.
  2. Fiscale voordelen: Bedrijven kunnen de btw van een zakelijke auto terugvorderen en afschrijvingen toepassen op de bedrijfswinst.
  3. Keuzevrijheid: Een breed scala aan voertuigen is beschikbaar, inclusief elektrische en hybride opties, die fiscale voordelen kunnen bieden.

  Nadelen

  1. Btw niet aftrekbaar bij marge auto’s: Voor ondernemers is een marge auto minder aantrekkelijk omdat de btw niet aftrekbaar is.
  2. Beperkingen bij privégebruik: Zakelijke auto’s brengen administratieve verplichtingen met zich mee, zoals het bijhouden van een rittenadministratie.

  Elektrische auto’s als zakelijke keuze

  Elektrische auto’s worden steeds populairder als zakelijke keuze vanwege de fiscale voordelen en lagere operationele kosten. De overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto’s door middel van subsidies en belastingvoordelen, zoals vrijstelling van bpm en lagere bijtelling. Bovendien dragen elektrische auto’s bij aan een duurzamer bedrijfsimago en kunnen ze een belangrijke rol spelen in de milieudoelstellingen van een bedrijf.

  Financieringsmogelijkheden voor ondernemers

  Voor ondernemers zijn er verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar bij de aanschaf van een auto, zowel marge als btw. Enkele populaire opties zijn:

  1. Financial lease: Hierbij financiert de leasemaatschappij de auto en betaalt de ondernemer een vast maandelijks bedrag. Aan het einde van de looptijd wordt de ondernemer eigenaar van de auto.
  2. Operational lease: De ondernemer huurt de auto voor een bepaalde periode en geeft deze aan het einde van de looptijd terug. Dit is vergelijkbaar met huren en dekt vaak onderhoud en verzekering.
  3. Kopen op afbetaling: Hierbij wordt de aankoopprijs in termijnen betaald. De auto is direct eigendom van de ondernemer, maar er zijn rentekosten verbonden aan deze vorm van financiering.

  Advies bij aankoop van een marge auto

  Bij de aankoop van een marge auto is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en deskundig advies in te winnen. Zorg ervoor dat je de originele aankoopfactuur en onderhoudshistorie controleert. Overweeg ook de lange termijn kosten en het gebruik van de auto binnen je bedrijf. Voor juridische en fiscale vragen is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist die je kan helpen bij het maken van de beste keuze.

  Een marge auto kan een uitstekende keuze zijn voor particulieren en ondernemers die op zoek zijn naar een voordelig voertuig. Door goed geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te nemen, kun je profiteren van de financiële voordelen en zorgeloos genieten van je nieuwe aanwinst.

  Auto

  Tips voor onderhoud van sportwagens

  Tips voor onderhoud van sportwagens Dat is absoluut een hoop geld, zelfs voor sommige gewone en typische auto’s die direct op de markt verkrijgbaar zijn. Hieruit blijkt dat de andere soorten auto’s, zoals de sportvoertuigen, hoog geprijsd zijn. Met de hoge kwaliteit van sportwagens, is het essentieel dat eigenaren ontdekken

  Lees verder »
  Call Now Button